Superfoods: Ποιά είναι και ποιός ο ρόλος τους – Μέρος 2ο
Στο πρώτο άρθρο που αφιερώσαμε στα superfoods επικεντρωθήκαμε κυρίως στα φρούτα που κατατάσσονται στις υπερτροφές λόγω της περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικά, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Σας συμβουλεύουμε να διαβάσετε πρώτα εκείνο το άρθρο που κάνει μία πληρέστερη περιγραφή των superfoods ως λειτουργικά τρόφιμα και στην συνέχεια να επιστρέψετε εδώ για περισσότερες πληροφορίες!
Σπιρουλίνα
Είναι βρώσιμο φύκι που βρίσκεται σε γλυκά νερά. Περιέχει περισσότερα από 100 θρεπτικά συστατικά εκ των οποίων μέταλλα (σίδηρος, κάλιο, μαγνήσιο), ιχνοστοιχεία (σελήνιο) και βιταμίνες (Α, Ε, Β, Κ) και είναι η πλουσιότερη φυτική πηγή πρωτεΐνης και φυτοχημικών. Σημαντική επίδραση έχει στα επίπεδα γλυκόζης αίματος, στην πνευμονική λειτουργία και στην ενεργοποίηση της ανοσολογικής απόκρισης μέσω της υπερδραστηριότητας των μακροφάγων και της αντιικής της δράσης.
Αραβόσιτος
Είναι είδος δημητριακού, από τα υπόλοιπα δημητριακά διακρίνεται για την χαμηλότερη συγκέντρωσή του σε γλουτένη και κορεσμένα λιπαρά οξέα ενώ από υψηλότερη σε διαλυτές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Η σύνθεσή του συμβάλλει στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και καταστολή της φλεγμονής. Χαρακτηρίζεται από υψηλή συγκέντρωση του αμινοξέος λυσίνη που το καθιστά πιο εύπεπτο και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και την λειτουργία του εγκεφάλου (αντικαταθλιπτική δράση). Κάποια ακόμα οφέλη του είναι η βελτίωση της όρασης, του λιπιδαιμικού και γλυκαιμικού προφίλ.
Κεφίρ
Είναι γαλακτοκομικό ρόφημα που έχει υποστεί ζύμωση. Περιέχει υψηλό φορτίο βακτηρίων και ζυμών όπου παράγουν οξικό οξύ, το οποίο δρα προστατευτικά έναντι των μικροοργανισμών που εισέρχονται στον πεπτικό σωλήνα μέσω τροφής και νερού. Το φορτίο αυτό έχει διττό ρόλο, καθώς οι μικροοργανισμοί αυτοί καταναλώνουν την λακτόζη του γάλακτος καθιστώντας το κεφίρ το καλύτερο γαλακτοκομικό για άτομα με δυσανεξία. Συμβάλλει στην υδρόλυση των πρωτεϊνών της τροφής, αυξάνοντας αναλόγως και το περιεχόμενο του λεπτού ετέρου σε αμινοξέα. Λόγω της γεύσης του και των βακτηρίων που περιέχει, προάγει την έκκριση πεπτικών ενζύμων διευκολύνοντας την πέψη και τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου. Ανακουφίζει εντερικές διαταραχές και γενικά συμβάλλει σε ένα υγιές πεπτικό σύστημα. Συγκριτικά με το γιαούρτι είναι πιο εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Βοηθάει στην πρόληψη αθηροσκλήρωσης και υπέρτασης, την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων όπως αναιμία, υπερχοληστερολαιμία και χρόνια εντερίτιδα. Σημαντικό πλεονέκτημα είναι η χαμηλή περιεκτικότητά του σε λιπίδια και θερμίδες.
Γάλα γαϊδούρας
Το γάλα αυτό αποτελεί το καλύτερο υποκατάστατο του μητρικού γάλακτος λόγω της περιεκτικότητάς του σε λακτόζη, πρωτεΐνες, μέταλλα και ω-3 λιπαρά οξέα. Από μελέτες φάνηκε ότι αυξάνει την IgF ανοσοσφαιρίνη και τις ιντερλευκίνες που είναι όργανα άμυνας, ενισχύοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα. Έχει αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες με αποτέλεσμα να προλαμβάνει την εμφάνιση αθηροσκλήρωσης. Τέλος, έχει αποδεδειγμένα αντιμικροβιακή δράση, προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο τον οργανισμό από πιθανές λοιμώξεις.
Όπως αναφέραμε και στο 1ο άρθρο για τα superfoods, αυτά πρέπει να αποτελούν μέρος μίας υγιεινής διατροφής και όχι να αντικαθιστούν βασικά συστατικά της.
Extra Tip- Taste Control:
Προτιμήστε φυσικές πηγές των ανωτέρω τροφίμων και όχι συμπληρώματα αυτών!
Βιβλιογραφία
Proestos C. (2018) Superfoods: Recent Data on their Role in the Prevention of Diseases. Current Research in Nutrition and Food Science. 6(3). doi : http://dx.doi.org/10.12944/CRNFSJ.6.3.02