Χειμερινά Φρούτα και Λαχανικά
Μπήκε και επίσημα ο χειμώνας, με αποτέλεσμα το πολυαναμενόμενο άρθρο της σειράς για τα εποχικά φρούτα και λαχανικά να είναι απαραίτητο. Αν έχετε διαβάσει το αφιέρωμα μας στα αντίστοιχα φθινοπωρινά θα παρατηρήσετε ότι δεν εμφανίζεται μεγάλη ποικιλομορφία ανάμεσα στις δύο εποχές. Παρόμοια ζαρζαβατικά και κάποια επιπλέον καινούργια προστέθηκαν στη λίστα. Σημαντικό πλεονέκτημα αυτών των τροφίμων είναι η υψηλή συγκέντρωσή τους σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Βιολογικές ιδιότητες των πιο σημαντικών μικροσυστατικών:
Βιταμίνη C: Είναι βιταμίνη με πολλαπλές ιδιότητες. Αρχικά, έχει αντιοξειδωτικό ρόλο, προστατεύοντας τα κύτταρα του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες. Επιπλέον, ενεργοποιεί τους μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού προστατεύοντάς τον από λοιμώξεις. Μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη γήρανση του δέρματος. Βοηθάει στην απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου.
Βιταμίνη Κ: Είναι ένωση που προάγει την πήξη του αίματος. Σημαντικό είναι ότι ενισχύει την οστική υγεία σε συνδυασμό με την βιταμίνη D και το ασβέστιο, προλαμβάνοντας την οστεοπόρωση. Θετικές επιδράσεις έχει και στο καρδιαγγειακό σύστημα, αφού αποτρέπει την ασβέστωση των αρτηριών μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Βιταμίνη Α: Είναι η βιταμίνη που ευθύνεται για την καλή όραση. Επιπροσθέτως, συμμετέχει σε λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος, του θυροειδούς αδένα και στην ανάπτυξη του οργανισμού.
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Το σύμπλεγμα Β αποτελείται από πολλές διαφορετικές βιταμίνες. Πολλές είναι οι λειτουργίες τις οποίες συντελούν, τόσο στο νευρικό σύστημα με την παραγωγή γενετικού υλικού για την κυτταρική ανάπτυξη, στην ανάπλαση του δέρματος, στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην διαδικασία της αιμοποίησης και στον μεταβολισμό των μακροσυστατικών της τροφής για την εξασφάλιση της απαραίτητης ενέργειας για τον οργανισμό.
Κάλιο: Αποτελεί αντισταθμιστικό παράγοντα του προσλαμβανόμενου νατρίου της διατροφής, αποτρέποντας την ηλεκτρολυτική ανισορροπία και ρυθμίζοντας την αρτηριακή πίεση και την κατακράτηση υγρών. Επίσης, συμμετέχει ενεργά στη λειτουργία των μυών για την ομαλή κίνηση του σώματος. Για τους διαβητικούς είναι πολύ σημαντικό το κάλιο, καθώς αν μειωθεί πολύ η τιμή του μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία.
Μαγνήσιο: Είναι και αυτό ένα μέταλλο με ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Είναι ρυθμιστής του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, συμμετέχει στην καλή υγεία των οστών και των μυών, ενδυναμώνοντάς τα. Τέλος, ενισχύει και την άμυνα του οργανισμού.
Φρούτα | Λαχανικά |
|
|
#χειμώνας #φρούτα #λαχανικά #διατροφή #βιταμίνες #μέταλλα #ιχνοστοιχεία #σακχαρώδηςδιαβήτης
Βιβλιογραφία:
- Fusaro, M., Gallieni, M., Porta, C. et al. (2020). Vitamin K effects in human health: new insights beyond bone and cardiovascular health. Journal of Nephrology 33, 239–249. https://doi.org/10.1007/s40620-019-00685-0
- Gerster, H. (1997). Vitamin A-functions, dietary requirements and safety in humans. International journal for vitamin and nutrition research, 67(2), 71-90.
- Glasdam, S.-M., Glasdam, S., & Peters, G. H. (2016, January 1). Chapter Six – The Importance of Magnesium in the Human Body: A Systematic Literature Review (G. S. Makowski, Ed.). ScienceDirect; Elsevier. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0065242315000943
- Hrubša M., Siatka T., Nejmanová I., Vopršalová M., Kujovská Krčmová L., Matoušová K., Javorská L., Macáková K., Mercolini L., Remião F., et al. (2022) Biological Properties of Vitamins of the B-Complex, Part 1: Vitamins B1, B2, B3, and B5. Nutrients. 14(3):484. https://doi.org/10.3390/nu14030484
- Iqbal, K., Khan, A., & Khattak, M. M. A. K. (2004). Biological significance of ascorbic acid (vitamin C) in human health-a review. Pakistan Journal of Nutrition, 3(1), 5-13.
- Weaver, C. M. (2013). Potassium and Health. Advances in Nutrition, 4(3), 368S377S. https://academic.oup.com/advances/article/4/3/368S/4591617