Άσκηση και Σακχαρώδης Διαβήτης
Η φυσική δραστηριότητα, αδιαμφισβήτητα, έχει μόνο οφέλη για τον οργανισμό. Ωστόσο, οι ασθματικοί ρυθμοί ζωής και η γεμάτη ρουτίνα πολλές φορές αποτελούν εμπόδιο για την ένταξη της συστηματικής άσκησης στην καθημερινότητά μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλο ένα και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να πάσχει από παχυσαρκία και ακολούθως να εμφανίζει σακχαρώδη διαβήτη.
Τα θετικά της συστηματικής άσκησης είναι πολλά, επιγραμματικά έχουμε:
- αύξηση της ινσουλινοευαισθησίας
- αύξηση της αξιοποίησης της γλυκόζης από τους μύες
- γλυκαιμικός έλεγχος
- βελτίωση λιπιδαιμικού προφίλ
- μείωση αρτηριακής πίεσης
- μείωση σωματικού βάρους και λίπους
- μείωση κινδύνου εμφάνισης επιπλοκών από τον ΣΔ (αμφιβληστροειδοπάθεια, νευροπάθεια, νεφροπάθεια)
- μείωση στρες-άγχους
- μείωση της λειτουργικής έκπτωσης που επέρχεται με το γήρας
- μείωση κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων
Το τελευταίο ειδικά πλεονέκτημα είναι πολύ σημαντικό για έναν διαβητικό καθώς έχει διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακού νοσήματος σε σχέση με έναν μη διαβητικό.
Οδηγίες για σωστή έναρξη της σωματικής δραστηριότητας
Προτείνεται σε κάθε άτομο με διαβήτη να εντάξει στην ζωή του την άσκηση, ξεκινώντας από μέτριας έντασης, αφού πρώτα συμβουλευτεί τον ειδικό που τον παρακολουθεί! Πρέπει πριν γίνει η αρχή, να έχει προηγηθεί κατάλληλη εκπαίδευση για καταστάσεις όπως η υπογλυκαιμία που μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει κατά την διάρκεια της άθλησης.
Συστάσεις σωματικής δραστηριότητας
Η σύσταση για άσκηση είναι ίδια με αυτή του γενικού πληθυσμού, δηλαδή 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια άσκηση την εβδομάδα. Αυτή μπορεί να είναι ένας περίπατος 30 λεπτών , τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Συμπληρωματικά, προτείνονται και ασκήσεις αντιστάσεων για περεταίρω μυική ενδυνάμωση. Επειδή η άσκηση αυξάνει την ινσουλινοευαισθησία, είναι ωφέλιμο να γίνεται μετά από ένα μεγάλο γεύμα καθώς έτσι θα ρυθμίσει και την μεταγευματική υπεργλυκοζαιμία που συμβαίνει φυσιολογικά.
TasteControl-TIP:
- Μην παραμελείτε την ενυδάτωση κατά την διάρκεια της άσκησης ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες! Μετά από κάθε “προπόνηση” να καταναλώνετε γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη ώστε να πετύχετε την βέλτιστη μυική ανάκαμψη!
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Hayes C., Kriska A. (2008) “Role of Physical Activity in Diabetes Management and Prevention”, Journal of the American Dietetic Association. 108 (4),
pp: S19-S23 https://doi.org/10.1016/j.jada.2008.01.016.